Ik voelde me altijd de verantwoordelijkste in the room.

Iets te doen? Ik doe het wel!
Iets te regelen? Yep, me!

Verder twijfelde ik me een ongeluk, voelde me snel schuldig en was zeer perfectionistisch.

Inmiddels heb ik mijn perfectionisme in de smiezen, twijfel ik heus nog, maar ‘haut’ het me niet meer van ‘meinen Socken’ – oftewel: twijfel ik niet meteen aan mijn hele hebben en houwen als ik een keer een wiebeldag heb. Én ik kan goed onderscheiden of iets mijn verantwoordelijkheid is of dat ik in mijn oude ‘kom maar hoor, ik doe het wel even’ patroon schiet.

Betekent dat, dat het ook altijd lukt om hier naar te handelen? Nee natuurlijk niet!

Niemand is ooit uitgeleerd, én je oude patronen zijn tientallen jaren lang ingesleten, dus het gebeurt heus nog dat het niet lukt en ik achteraf denk: “huh? how did that happen?”.

Maar ook dan: ik kan er doorheen ademen, voelen wat het met me doet, waar het écht raakt – en of het eigenlijk angst is van vroeger of oprechte bezorgdheid voor iets dat op dat moment speelt. En dáár kan ik dan weer naar handelen.

Het gaat er niet om dat je het één keer leert en dan klaar bent.

Maar, je leert te zien hoe je de dingen doet, wordt je bewust van hoe je het anders wilt doen, en daar ga je dan mee oefenen. Keer op keer weer. En één keer oefenen is al meer keer dan geen keer, zei ik van de week nog tegen een klant.

Je doet EEN stap en niet GEEN stap – en that makes alllll the difference!

Ben je klaar om nu écht serieus aan de slag te gaan en te leren het anders te gaan doen? Boek dan een gratis check gesprek met me in en ontdek binnen 30 minuten wat er in jouw situatie nodig is om van je eeuwige over-verantwoordelijkheids-modus af te komen.