Leren ‘nee’ zeggen. Hoor je die wel eens? Je moet echt ‘nee leren zeggen’! Ik denk dan: hoeft niet hoor. Nee echt niet! Je kán namelijk al ontzettend goed nee zeggen. Je zegt al de hele dag nee.

Tegen jezelf.

  • Zo zeg je nee tegen jezelf als je tóch dat vriendje van school meeneemt, terwijl je weet dat jij en je kinderen te moe zijn voor een speelafspraak.
  • Je zegt nee tegen jezelf als je tóch dat ene klusje voor je moeder doet, terwijl je eigenlijk net een relaxavond voor jezelf had gepland.
  • En je zegt ook nee tegen jezelf als je je de hele tijd afvraagt ‘wat een ander van je plan zal vinden’ terwijl je van binnen echt wel voelt dat het goed zit.

Dus waar het écht om gaat… is om JA zeggen!

Ja! voor jouw eigen tijd, en ja voor jouw behoeften.
Ook ja voor jouw verhaal en de dingen die je raken.
En de allerallerbelangrijkste ja, dat is de JA voor jouw eigen grenzen.

Als je ja zegt voor jezelf, ontstaat automatisch een ‘nee’ in de richting van de ander.

Dit wil ik wel.
En zo wil ik het niet.
Voor mij werkt het zus.
En absoluut niet zo.

Dat kan best spannend zijn als dit nieuw voor je is. Er schieten een miljard ‘ja maar wat als-en…’ door je hoofd. Dus: oefenen maar! Eerst in het (piep)klein en dan lukt het steeds vaker en beter.

Dit zelf nu echt leren? Boek dan een gratis check gesprek met me in en ontdek binnen 30 minuten wat er in jouw situatie nodig is om van je eeuwige over-verantwoordelijkheids-modus af te komen.

Photo by Jonas Ferlin from Pexels