Wil je koffie of thee?
– wat jij ook neemt…
Wil je wit of rood?
– wat je open hebt…
Welke thee wil je?
– oh, doe maar iets…

Herkenbaar?

Dan heb je wellicht (nog) niet zo goed geleerd te ontvangen.
Je geeft liever. En het liefst geef je ALLES!

Stel je voor, doe je ogen dicht, en stel je een persoon voor die voor je staat. De persoon zegt: ik geef je alles, álles van mij mag je hebben, en van jou hoef ik niks!

En stel je nu voor dat deze persoon alles van jou neemt. Alles wat je in je hebt, neemt deze persoon van jou. Je houdt niks meer zelf over.

Stel je nu als laatste voor dat de persoon zegt: ik geef je wat je nodig hebt & ik ontvang van jou wat ík nodig heb.

Balans in geven en nemen (ontvangen) is essentieel. Als je zelf alleen maar geeft, verstoort de balans. Je plaatst jezelf hoger dan de ander.

Het zou zo maar kunnen zijn, dat je dit goed herkent van vroeger… Van toen je jezelf wel hoger móest plaatsen – omdat (één van) je ouder(s) er niet voor je konden zijn. De reden maakt niet uit. Afwezige ouders laten gaten vallen. En jij… sprong jij in dit gat?

En nu doe je dit nog steeds… am I right?

Oefen dus met geven en ontvangen. En dat zit écht in de meest símpele dingen. Dus als iemand vraagt: wil je koffie of thee. Zeg dan wat jíj wilt en ontvang dat de ander koffie of thee voor jóu maakt. Dat is voor allebei fijner: jij drinkt uiteindelijk wat je zelf echt lekker vindt, je ontvangt, en de ander kan gerust geven.

Ben je ook zo’n gever? Alles voor de ander, en weinig tot niks voor jezelf? Als je daar nou klaar mee bent, boek dan een gratis check gesprek met me in en ontdek binnen 30 minuten wat er in jouw situatie nodig is om van je eeuwige over-verantwoordelijkheids-modus af te komen.